Biezendijk 3, 3412 KB, Lopikerkapel

Open Monumenten Dag

vergaderen-in-de-natuur

Kunst in Het Zendstation tijdens open monumentenweekend 2021

Tijdens het landelijke open monumentenweekend op 11 en 12 september 2021 zet Het Zendstation zijn monumentale deuren nog één keer voor iedereen open.

Liefhebbers van de historie van het uitzenden van radio in Nederland, van bijzondere gebouwen in Dudok stijl, maar ook liefhebbers van kunst zijn van harte welkom.

In samenwerking met Het Kunstcafé uit IJsselstein wordt een veelzijdig programma ontwikkeld. Het Kunstcafé is een lang bestaand samenwerkingsverband van een groep kunstenaars uit IJsselstein. Tijdens het open monumentenweekend zal de twee jaarlijkse expositie van Het Kunstcafé plaatsvinden in het monumentale Zendstation: KiHZ (Kunst in Het Zendstation).

Het thema van de nationale monumentendag 2021 is ‘inclusie’ met de slogan ‘mijn monument is jouw monument’. Een vrije vertaling van ‘Mi casa, Su casa’, waarbij gastvrijheid en openheid centraal staan. De kunstenaars gaan bij het ontwerpen van de expositie uit van de mogelijkheden die het iconische Zendstation biedt voor individuele en samenwerkende kunstenaars.

Een aantal kunstenaars verbinden hun collecties aan het landelijke thema en presenteren deze in stijlkamers, ruimtes in ruimtes en een wunderkammer.

Klik hier voor een overzicht van de deelnemende kunstenaars.

Via een eenrichtingsroute wordt u door het pand geleid langs alle kunstenaars en door alle ruimtes van het gebouw. We hanteren hier geen vaste tijdsplanning voor dus u mag over de route zo lang doen als u wilt. Aan het einde van de tour door het gebouw is een café waar diverse drankjes en versnaperingen te verkrijgen zijn.

Naast de kunstexpositie wordt ook een programma met lezingen door gastsprekers samengesteld waarbij er aandacht is voor de historie van het gebouw. Voor iedereen die na het bezoeken van het hoofdgebouw nog niet genoeg heeft is ook de atoombunker opengesteld. Waar een expositie over het zendverleden is te zien.

In verband met de geldende Coronamaatregelen is reserveren voor een bezoek aan Het Zendstation verplicht. Dit is mogelijk via de landelijke site van de Open Monumentendag via deze link of via de reserveer knop aan de linkerzijde van deze pagina. 

Programma lezingen & rondleidingen

U kunt tijdens uw bezoek aan Het Zendstation ook een lezing of rondleiding bijwonen.

Zaterdag 11 september
12.00 uur Lezing Gesamtkunstwerk Aldwin Kroeze
14.00 uur Lezing Het Zendstation in zijn omgeving Bart Rietveld

 

Zondag 12 september
11.00 uur Rondleiding KUNST in Het Zendstation Margot Langelaan
12.00 uur Lezing Gesamtkunstwerk Aldwin Kroeze
13.00 uur Rondleiding KUNST in Het Zendstation Margot Langelaan
14.00 uur Lezing Vrouwengevangenis Albanië Bernadet de Prins
15.00 uur Rondleiding KUNST in Het Zendstation Margot Langelaan

Klik hier voor meer informatie over de inhoud van de lezingen en rondleiding.

Het aantal beschikbare plaatsen voor de lezingen en rondleidingen is beperkt, aanmelden is dus verplicht. U kunt dat doen door een mail te sturen naar zend@hetzendstation.nl.  Graag onder vermelding van uw naam, telefoonnummer, datum en tijdstip van de lezing of rondleiding. U krijgt per mail een bevestiging wat tevens dient als uw toegangsbewijs. 

Openingstijden:

Zaterdag 11 september van 10.00 tot 17.00 uur

Zondag 12 september van 10.00 tot 17.00 uur

Voor vragen over de open monumentendag kunt u een e-mail sturen naar zend@hetzendstation.nl of telefonisch contact opnemen via 0348-220680

Deze pagina wordt regelmatig geüpdatet met de laatste informatie over de geldende maatregelen alsook het meest recente programma.

Volg ons ook op social media: